Cronologia erupției dinților la copii

Apariția unui nou dinte, sau erupția dentară, este un eveniment important pentru fiecare dintre noi! Aceasta face posibilă introducerea de alimente noi in dieta copilului.

De-a lungul vieții avem două seturi de dinți: dinții primari (sau dinții de lapte) și apoi dinții permanenți. Dinții se dezvoltă în etape. Erupția și dezvoltarea dinților din fiecare set este foarte asemănătoare.

Generalități despre erupția dentară

  • Erupția dentară tinde să se întâmple în paralel pentru dinții din partea dreaptă respectiv stangă. Acest lucru înseamnă, spre exemplu, că dintele molar de jos, pe partea stângă ar trebui să erupă aproximativ în același timp cu dintele molar de jos pe partea dreaptă.
  • Dezvoltarea dinților de lapte începe în al doilea trimestru de sarcină.
  • Pierderea dinților primari în urma unei extracții sau pierderea de spațiu din cauza spargerii dinților de lapte, predispun copilul la apariția malocluziei și măresc sansele de a avea nevoie de tratament ortodontic.
  • Formarea unui dinte începe cu Coroana dintelui. Rădăcinile se formeaza ulterior și continuă să se dezvolte și se prelungeasc chiar și după ce dinții au erupt prin gingie.
  • Exista 20 de dinți de lapte. Aceștia sunt de obicei complet dezvoltați înainte de vârsta de 3 ani, și rămân până în jurul vârstei de 6 ani, când încep să cadă pentru a face loc dinților permanenți.
  • Dinții permanenti încep să erupă între vârsta de 6 și 12 ani. Majoritatea adulților au 32 de dinți permanenți.
  • Erupția dinților permanenți necesită mai mult timp decât cea a dintilor primari.

Erupția dentară – Tipuri de dinți

Fiecare dinte are rolul său bine stabilit, ceea ce determină forma și localizarea fiecărui dinte. Erupția dinților urmează un model definit. Există 5 tipuri de dinti:

1. Incisivii

Incisivii sunt cei opt dinți în partea din față a gurii (patru sus și patru jos). Acești dinți sunt utilizați pentru a mușca (din bucăți mari de alimente). Incisivii sunt de obicei primii dinți care erup. Incisivii primari erup în jurul vârstei de 6 luni. Incisivii permanenți ar trebui să apară în intervalul de vârsta 6–8 ani.

2. Caninii

Caninii sunt în număr de 4. Acesta este următorul tip de dinți care erup. Caninii sunt ascuțiți și sunt folosiți pentru sfâșierea și ruperea bucăților de alimente.

Erupția cainilor primari are loc, de obicei, între 16 și 20 luni, începând cu caninii superiori. Ordinea este inversă pentru caninii permanenți. Inferiori erup primii în jurul vârstei de 9 ani, iar cei superiori la aproximativ 11-12 ani.

3. Premolarii

Premolarii înlocuiesc molarii primari. Sunt utilizați pentru mestecarea și măcinarea alimentelor. Sunt patru premolari pe fiecare parte a gurii: doi superiori și doi inferiori… Primii premolari apar în jurul vârstei de 10 ani, urmatorii (al doilea rând de premolari) aproximativ un an mai târziu. Premolarii sunt, în general, dinții care sunt extrasi (la nevoie) în timpul tratamentului ortodontic pentru a crea spațiu.

4. Molarii

Molarii primari (înlocuiți de premolarii permanenți) sunt, de asemenea, utilizați pentru mestecarea și măcinarea alimentelor. Erupția acestora are loc între 12 și 15 luni. Primii molari permanenți erup în jurul vârstei de 6 ani, în timp ce urmatorii apar în jur de 11-13 ani.

5. Molarii de minte

Acestia sunt ultimii dinți care erup. În mod obișnuit nu erup până la vârsta de 18-21 de ani.

Anumite persoane nu au mugurii molarilor de minte. Acești molari pot provoca înghesuirea dinților și trebuie eliminați. Alteori se dezvoltă în interiorul maxilarului/mandibulei și nu erup (molari inclusi).

Erupția dentară – Probleme ce pot apărea

1. Dinți supranumerari

La anumite persoane se pot forma dinți suplimentari care pot îngreuna erupția celor normali. Pot cauza întârzieri, malformări sau chiar împiedica erupția dinților normali. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în zona molarilor de minte.

Un alt tip de dinte suplimentar se numește mesiodens. Acesta este un dinte în plus mic în creștere chiar între cei doi dinți din față (incisivi) de sus și trebuie să fie îndepărtat chirurgical.

Există, de asemenea germinare, sau înfrățira unui dinte, caz în care se formează un dinte dublu.

Dinti malformați

Erupția dintilor nu este întotdeauna perfectă. Uneori, anumit conditii genetice, medicamente, etc. pot fi cauza apariției dinților malformați.

Exemple de dinti malformati:

  • incisivi laterali foarte mici
  • molar cu aspect de zmeură
  • dinti comasați (fuzionati) – dinți diferiți care se unesc într-un singur dinte
  • Dens in dente – un dinte în creștere complet în interiorul unui alt dinte
  • Daca un dinte nu se formează în dentiția primară, nu va exista niciodată un dinte permanent care să îl înlocuiască.

De asemenea, în partea din față a arcadei de jos, dinții permanenți pot erupe uneori în spatele dinților primari. Acest lucru este normal, dar poate necesita extracția dinților primari pentru a ajuta eruptia celor permanenți.

Daca dinții nu erup în mod corespunzător, adresați-vă medicului dentist.

Este important să se monitorizeze atent erupția dinților. Cu cat se detectează mai devreme eventualele probleme, cu atât vor fi mai eficiente acțiunile de corecție.