Cercetatorii francezi au facut o descoperire revolutionara in ceea ce priveste analgezicele – oamenii sunt capabili sa produca un analagezic extrem de puternic si acesta se afla chiar in saliva noastra.

S-a descoperit ca in corpul uman exista un inhibator puternic impotriva durerii pe care l-au numit “opiorfina”, dupa descoperire s-au derulat proiecte de testare cu rezultate uimitoare. S-a constatat ca 1 mg de opiorfina/kg greutate corporala a avut acelasi efect de a bloca durerea ca 6 mg de morfina/kg greutate corporala. Mai mult, noua molecula inhibatoare a actionat atat impotriva durerilor acute cat si a celor cornice. Teoria despre modul in care functioneaza este urmatoarea: opiorfina ar putea impiedica inactivarea “enkefalinelor”¬† care sunt analgezice naturale care exista in corpul uman.

Exista mai multe motive pentru care aceasta descoperire este considearata importanta.

  • In primul rand opiorfina este mult mai puternica decat morfina cand vine vorba despre suprimarea durerii;
  • In al doilea rand e ceva ce intampla in mod natural in corpul uman;
  • In al treilea rand din moment ce este o substanta naturala nu ar trebui sa aiba efecte secundare asa cum are morfina.

Efectele secundare ale morfinei includ: somnolenta, halucinatii, problem de vedere si afectarea functiei mentale, toate acestea pe langa fapult ca morfina creeaza dependenta. Cercetatorii considera ca opiorfina este mult mai puternica si efectul ei este de lunga durata, chiar mai puternica ca singurul analgezic¬† natural care se gaseste in moementul acesta in organism –¬† endorfinele.

Acum ca cercetatorii au descoperit acest potential inhibator al durerii in saliva trebuie sa afle de unde provine – creier, sange sau un organ specific, etc. De asemenea trebuie sa vada cum interactioneaza opiorfina cu alte alangezice naturale ale organismului . Oamenii de stiinta intetioneaza sa lucreze cu opirofina pentru a crea si a studia variatiile moleculei – practic, pentru a vedea daca poate fi sintetizata si imbunatatita pentru a fi folosita in viitor.

Sursa: Doctors Health Press