Fluorul si fluorizarea.

Fluorul este un mineral pe care il putem gasi in numeroase alimente precum si in apa potabila. Cantitatea de fluor din apa variaza de la regiune la regiune.

Este benefic pentru dinti intarind smaltul, facandu-l mai rezistent la actiunea bacteriilor si ajutand la remineralizarea leziunilor incipiente care apar pe dinti in timpul zilei.

Metode de fluorizare

1. Se poate face acasa fiind aplicat pe dinti cu ajutorul pastelor de dinti, gelurilor destinate igienei dentare si a apei de gura. Aceasta fiind fluorizare locala, adica la nivelul dintilor.

2.Tot fluorizare locala este fluorizarea profesionala facuta in cabinet de catre medicul stomatolog. Se aplica pe dinti in cabinet geluri sau lacuri .


Acestea contin o cantitate mai mare de fluor decat pastele de dinti sau apele de gura. Gelurile si lacurile cu fluor se aplica pe dinti cu ajutorul unor linguri care se pozitioneaza pe dinti pentru cateva minute sau prin pensulare.
Aceasta metoda este recomanda atat copiilor cat si adultilor.
Copii sunt cei mai expusi datorita faptului ca igiena este precara si aportul de alimente dulci este crescut.

3. Fluorizare generala – exista suplimente sub forma de pastile care se vor administra dupa o schema care trebuie respectata.
Pentru o fluorizare generala corecta se incepe administrarea de la mamica gravida in luna a-5-a (atunci fluorul trece prin placenta) de retinut ca nu afecteaza fatul deoarece este prescris dupa o anumita schema. Daca nu s-a dat mamicii, atunci se va incepe administrarea de fluor la bebelus de la 2 saptamani pana la 18 ani. Este important sa se administreze corect in functie de varsta si greutate.

Se poate face doar fluorizare locala cand copilul este mai mare.

Efecte secundare

Acestea apar daca nu este administrat corect sau din alte cauze pe care vi le spun mai jos.
Cel mai cunoscut efect secundar este fluoroza. Fluoroza apare mai ales la copii si se datoreaza ingerarii unei cantitati prea mari de fluor. Aceasta se poate datora prescrierii de suplimente cu fluor in zone in care apa potabila este deja fluorizata sau tratamentul nu este prescris corect sau nu este administrat corect.

Unii copii pot inghiti paste de dinti fluorizate, de aceea supravegherea parintilor este importanta.

Exista doua forme de fluoroza :

Fluoroza usoara: caracterizata prin aparitia de mici pete galbui sau albicioase pe suprafata dintilor aspect de dinti ninsi ca niste munti cu zapada pe creste.

Fluoroza severa: caracterizata prin aparitia unor pete mai mari de culoare maro si/sau decolorarea smaltului. Fluoroza severa poate afecta si alte organe (de exemplu, oasele).

Concluzie

Fluorul are un efect benefic asupra sanatatii dentare si nu are efecte asupra sanatatii generale cu conditia sa fie administrat corect.

Din acest motiv, este important sa consultati medicul stomatolog inainte de a incepe orice tratament de fluorizare pentru dumneavoastra sau copiii dumneavoastra. Va asteptam la o consultatie!

 

Text scris de: Dr. Cristina Ionescu