Cum recunoastem boala parodontala?

Boala parodontala debuteaza intotdeauna prin inflamarea gingiei, aceasta avand denumirea de gingivita. Un alt simptom, poate nu la fel de usor de observat este sangerarea gingiei in momementul periajului. Din cauza inflamatiei, gingia isi schimba si culoarea, din roz devendind rosie.

Lasata netratata, gingivita, poate progresa catre boala parodontala de cele mai multe ori fara alte semne. Unele dintre schimbarile care pot aparea insa in timp si care ar trebui sa traga semnale de alarma sunt:

  • sangerarea gingiei in momentul periajului, cand mancati sau din senin;
  • respiratia urat mirositoare;
  • alungirea dintilor (recesie gingivala);
  • durere.

Sangerarea gingiei poate sa fie mai putin vizibila in cazul fumatorilor din cauza efectului nicotinei asupra vaselor de sange si astfel boala poate fi mascata.

Este posibil ca prezenta bolii parodonatale sa nu fie recunoscuta de catre o persoana pana in jurul varstei de 40-50 de ani, timp in care boala a cauzat deja foarte multe daune. Un medic dentist poate observa cu usurinta in urma unei consultatii semnele bolii parodontale de la fazele incipiente si poate incepe tratatrea acesteia pentru a o putea tine sub control, in felul acesta boala stagnand.