Care sunt cauzele bolii parodontale?

 

Intr-o cavitate bucala sanatoasa se afla colonizate peste 700 de specii diferite de bacterii, marea majoritate fiind complet inofensive si capabile sa traiasca in armonie cu gazda lor. Cu toate acestea, atunci cand periajul dintilor nu este  efectuat corect, in jurul gingiei apar depozite bacteriene care formeaza placa bacteriana, conditiile devenind mult mai potrivite ca bacteriile periculoase sa se multiplice. In acest fel si sistemul natural de aparare al organismului este compromis. In toate cazurile boala parodontala este cauzata de acumularea de bacterii sub denumirea de placa bacteriana.

 

 

In cazul in care placa bacteriana moale nu este indepartata prin periajul dintilor, mineralele se depun de-a lungul timpului formand tartru. Prezenta tratrului incurajeaza raspandirea placii bacteriene catre radacinile dintilor. Pe masura ce inflamatia progreseaza, intre gingie si radacina dintelui se formeaza o punga parodontala. Aceasta punga este locul ideal in care bacteriile daunatoare sa colonizeze si sa se multiplice, prin urmare boala avansand. In noul lor habitat bacteriile elibereaza toxine care declanseaza sistemul defensiv de aparare al organismului.

 

Severitatea si viteza de progresie a bolii parodontale depinde de mai multi factori:

  • de numarul si tipul de bacterii prezente;
  • de cat de puternic este sistemul imunitar al fiecarui individ;
  • de prezenta sau absenta a anumitor factori de risc.

 

De exemplu, cu cat bacteria este mai agresiva si sistemul imunitar este mai slabit, cu atat boala va fi mai activa. Unii dintre factorii de risc, cum ar fi fumatul si diabetul pot slabi si mai mult sistemul de aparare al organismului si accelereaza boala. In acelasi mod anumite medicamente, cum ar fi cele antihipertensive sau vasodilatatore afecteaza raspunsul inflamator la placa bacteriana si face ca pacientii sa fie mai susceptibili la aparitia gingivitei. Cu toate acestea trebuie sa retinem ca fara acumularea placii bacteriene boala parodontala nu isi poate face aparitia.

 

 Dr. Mirela Zaharia va recomanda ca la fiecare sase luni sa faceti  o programare pentru un control si pentru detartraj. Va asteptam cu drag la CitySmile!